Podprite Učiteljski manifest

podprite-uciteljski-manifest

Starši in učitelji se povezujemo za naše otroke in mladino

Drage mame in dragi očetje!

Še nikoli, kar pomnim, vaši otroci in mladostniki niso bili postavljeni pred takšne preizkušnje in zlorabe, kot so jim danes. Kot učiteljica vsakodnevno opažam vse več stisk otrok in mladostnikov, ki so posledica že tretje šolsko leto prisotnih protikovidnih ukrepov. Z njihovimi težavami se ne srečujem samo jaz, temveč tudi številni moji kolegi na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, ki še imajo posluh za njihove mlade in nedolžne duše. 

Čutimo, kako trpijo vaši najdražji, pri čemer jih vidimo v situacijah, o katerih vam morda niti ne povedo. Zavedni pedagoški delavci se zavedamo učinkov in posledic, ki nenamerno ali namerno delujejo proti naravnemu in socialnemu razvoju mladih, od predšolskih otrok in osnovnošolcev do dijakov in študentov. Do ukrepov, ki jim poleg tega razvoja jemljejo voljo do življenja in jim odrekajo za mlade tako osnovne potrebe, kot so skupnost, vključenost, varnost, raziskovanje in ustvarjalnost. Prav zaradi teh ukrepov so prikrajšani že za drugo leto svoje mladosti, ki za vse, ne glede na starost, predstavlja zelo velik del življenjske poti in zaradi katerih bodo nosili dolgoročne posledice.

Čeprav smo učitelji in starši pogostokrat na različnih bregovih, pa prav skrb in želja po pomoči otrokom in mladostnikom med nami vzpostavlja vse močnejše vezi. Gradi most, preko katerega si izmenjujemo podporo, navdih, energijo in moč, da vztrajamo in našim zakladom omogočimo lepši danes in svetlejši jutri.  

Številni med vami se zavedate, da ti ukrepi niso samo neustavni in protizakoniti. V svojih določilih ne upoštevajo niti pedagoške niti psihološke stroke in delijo celo zdravstveno stroko. So škodljivi in nevarni za otroke in mladino. Porast anksioznosti, depresij in samomorov ter razvrednotenje in razčlovečenje njihovega življenja, so strašljiva dejstva, za katera nam bodo vsem slej ali prej izstavili račun – vsem nam: njihovim vzgojiteljem, učiteljem, profesorjem, staršem, sorodnikom in prijateljem.

Več kot 500 pedagoških delavcev je že dvignilo glavo in s podpisom drugega učiteljskega manifesta izrazilo nestrinjanje z nezakonitimi, neustavnimi in še toliko bolj nestrokovnimi odločbami. V kolikor se zaradi svoje starševske ljubezni in odgovornosti zavzemate za prav, da se vašim otrokom ne bi več dogajale zlorabe in ponižanja, ki vplivajo na njihovo fizično in psihično zdravje, vas vabim, da se seznanite z drugim učiteljskim manifestom. V njem pedagoški delavci opozarjamo na kršitve otrokovih pravic s spremembo učnega okolja, ki je močno okrnjeno in ga, za naše učeče se, odrejajo druge stroke in nekompetentni odločevalci.

Kot mamo, očeta, skrbnika, sorodnika katerega koli od učečih se otrok in mladostnikov vas ob tej priložnosti z vsem spoštovanjem pozivam, da podprete naš manifest, kar naredite z izpolnitvijo preprostega obrazca na povezavi: https://forms.gle/YyL4VKy9sHmxY1vY8

Za podporo se vam iskreno zahvaljujem in verjamem, da bomo skupaj močnejši v naših prizadevanjih za normalizacijo razmer v šoli in družbi ter otrokom in mladostnikom bolj prijazen svet.

Iskren pozdrav,

Renata Filipič, učiteljica kemije

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...