Verjemite strokovnjakom … da se motijo

napovedi-strokovnjakov

Vedno, ko v medijih ali kjerkoli drugje, zasledite kakšno napoved se za trenutek ustavite in namesto, da takoj in brez premisleka tej napovedi prikimate, bodite rajši dvomljivec. Podvomite v to napoved, poiščite še kakšne druge (nasprotne) podatke in informacije na to temo, kar je še posebej aktualno v današnjih »korona časih«. Raziščite koliko % napovedi tega »strokovnjaka« se je v preteklosti uresničilo. Ta podatek je ključen, spregledajo pa ga mnogi.

Ob tem se spomnimo na Milana Kreka, ki je aprila 2020 pred TV kamerami, na novinarski konferenci, slovenski javnosti napovedal strašljivo prihodnost, če se ne bomo držali korona ukrepov in karantene ter »sploščili krivulje«. Takrat je omenjeni gospod senzacionalno napovedal, da bo v nasprotnem primeru v Sloveniji 480.000 okuženih in 90.000 mrtvih zaradi covid-19. Njegova napoved se niti približno ni uresničila in pri tem je več ali manj šlo za golo zastraševanje, nestrokovnost ter psihiranje ljudi.

Ali ste opazili, da ti »strokovni napovedovalci« nikoli ne odgovarjajo in niso kaznovani za svoje napačne napovedi? Ne z izgubo denarja, ne z izgubo ugleda, ne z izgubo službe. Napačna napoved zanje nima bolečih posledic, toda če se njihova napoved uresniči, pa so deležni medijske pozornosti, publicitete in dobro plačanih svetovalnih delovnih mest.

V knjigi Umetnost jasnih misli, ki jo je napisal Rolf Dobelli, zasledimo naslednjo zanimivo informacijo na temo napovedovanja: Philip Tetlock, profesor na univerzi Berkeley je ovrednotil 82.361 napovedi 284 strokovnjakov v obdobju desetih let. Vas zanima rezultat? Presenetil vas bo …

Napovedi strokovnjakov so bile pravilne v le nekaj več primerih, kot če bi jih izdelal naključni generator.

Presenetljivo so se za najslabše napovedovalce izkazali ravno tisti, ki v medijih uživajo največjo pozornost, ter med tistimi, ki napovedujejo katastrofe in razpade.

Ostanimo še malo pri teh »napovedih strokovnjakov« in predlagam, da si ogledate spodnji video posnetek s predavanja Borisa Veneta, ki je bilo leta 2019. V malo več kot dveh minutah boste izvedeli zanimiva zgodovinska dejstva o strokovnjakih in njihovih zgrešenih napovedih.

In za zaključek še nekaj drugih zanimivih odzivov strokovnjakov, ki so se izkazali za veliko strateško in poslovno napako:

  • Leta 1959 je izvršni direktor filmske družbe Universal Pictures na istem sestanku enega za drugim odslovil Clinta Eastwooda in Burta Reynoldsa. Burtu Reynoldsu je dejal: »Povsem nenadarjeni ste.« Clintu Eastwoodu pa: »Okrušen zob imate, adamovo jabolko vam preveč štrli in prepočasi govorite.« Oba sta kljub zavrnitvi postala veliki zvezdi filmske industrije.
  • Leta 1962 so štirje živčni mladi glasbeniki igrali na prvi snemalni avdiciji pred vodilnimi gramofonske družbe Decca. Prav nobenega vtisa niso naredili nanje, zato so skupino The Beatles zavrnili. Eden izmed vodilnih je dejal: »Ni nam všeč njihov zvok. Kitarske skupine niso več v modi.«
  • Leta 1954 je Jimmy Denny, direktor dvorane in istoimenske prireditve Grand Ole Opry, po nekem nastopu odpustil Elvisa Presleya. Rekel mu je: »Tako ne boš prišel nikamor, sin. Moral bi se vrniti k šofiranju tovornjakov.«
  • Angleški založniki so zavrnili zgodbo Richarda Bacha z naslovom Jonathan Livingston Galeb. Leta 1970 jo je izdala založba Macmillan iz ZDA. Verjeli ali ne, samo v ZDA so do leta 1975 prodali sedem milijonov izvodov te knjige.
  • Ko je Alexander Graham Bell leta 1876 izumil telefon in je ameriški predsednik Rutheford Hayes opravil demonstracijski klic, je slednji komentiral: »To je presenetljiva iznajdba, toda le kdo bi jo želel uporabljati?«
  • Košarkarja Michaela Jordan, ki ga vsi poznamo, pod znamenitim vzdevom »Air«, so »strokovnjaki« vrgli iz njegovega gimnazijskega moštva.
  • Pri sedemnajstih letih je bil Wayne Gretzky izvrsten športnik in se je nameraval povsem posvetiti bodisi nogometu bodisi hokeju. Njegova prva ljubezen je bil hokej, toda ko je hotel priti med poklicne hokejiste so mu strokovnjaki rekli: »Prelahek si. Tehtaš 77 kilogramov, 23 manj od povprečnega igralca. Na drsališču bi te zmleli.«

Skratka, kot smo videli, se napovedi strokovnjakov niti zdaleč ne uresničijo tako pogosto, kot si mislimo.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...