|

Mala vetrna elektrarna na vsaki strehi?

mala-vetrna-elektrarna-1

Genialni madžarski izum lahko pokrije porabo energije celotne družine za celo leto!

Prednosti te naprave:

  • gradbeno dovoljenje ni potrebno,
  • tiho, brez visoke hitrosti,
  • brez učinka sence,
  • lahko se uporablja tako v stanovanjskih hišah, kot tudi v etažni lastnini in stanovanjskih stavbah,
  • poljuben izbirni izhod: 1kV-2,5kV-3,5kV-5kV-moduli,
  • modularen, razširljiv po potrebi,
  • možna montaža na streho, palica ni potrebna.

Uporablja (tudi) šibek veter, ki je značilen za Madžarsko – letno proizvede celoletno porabo električne energije družinske hiše – lahko se uporablja tako v otoškem načinu kot v načinu vrnitve energije.

V svetu je vse več vetrnih elektrarn in mnogo ljudi se trudi uporabljati obnovljive vire. Vendar pa so običajne turbine na stebrih hrupne in jih je mogoče uporabljati le daleč od naseljenih območij, na hribih in vetrovnih vzpetinah.

Madžarski izumitelj Janos Matrahazi je ustvaril novo vetrno turbino, ki je tiha in neopazna zaradi strešne namestitve, zato jo je mogoče uporabljati v gosto poseljenih območjih. Turbina deluje na podlagi tega, da lahko pospešeni veter z višjimi hitrostmi proizvede znatno količino električne energije tudi z manjšim rotorjem.

Prvi glavni del konstrukcije je aerodinamični tunel, ki je sestavljen iz treh delov.

  • Prvi del, ki zajema veter in ga vodi v tokokrog, drugi del, ki vsebuje tokokrog, njegov ležaj in pri direktnem pogonu pritrjuje generator, tretji pa je odvodni del, ki je opravil delo.
  • Drugi glavni del je krožni cikel. To je zračna različica Bankijeve vodne turbine. Medtem ko vodna turbina Banki uporablja energijo vodnih tokov z nizkim pretokom, a visoko zmogljivostjo, domača vetrna turbina za proizvodnjo energije uporablja majhno tlačno razliko med obema stranema dvokapne strehe in velik volumen vetrnega toka.
  • Tretji glavni del je generator, ki je lahko neposredno povezan z odmično gredjo ali zobatim jermenom vmes.

Glede na lokacijo je konstrukcija lahko strešna, ščitna, slemenska ali z jeklenim okvirjem. Zaradi različnih možnosti vgradnje je treba tokokroge, generator, gredi in ležaje vgraditi v univerzalni blok. Vhodni in izstopni vetrovnik pa je možno oblikovati glede na lokacijo in dimenzije strehe.

mala-vetrna-elektrarna

Odvisno od potrebe in dolžine strešnega slemena je možno postaviti več blokov enega poleg drugega. Na enem bloku je možno namestiti dva generatorja, od katerih eden uporablja energijo povprečne in podpovprečne hitrosti vetra, drugi pa energijo vrtincev.

Ekonomske vidike dajejo predvsem lokalni letni vetrovni pogoji. Ta madžarski izum ni samo na dobri poti do uresničitve, ampak obstajajo tudi prototipi. O njegovi uvedbi se govori že dlje časa, vendar še ni v širši javnosti. Ali je to zato, ker krši preveč interesov?

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...