Strokovnjaki pozivajo: »Ustavite globalno uvajanje omrežij 5G, dokler varnost ni potrjena«

ustavite-globalno-uvajanje-5G-omrezij

Visoka gostota oddajnikov pomeni večjo izpostavljenost prebivalstva visokim ravnem radiofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja (RE-EMF).

»Pri globalnem uvajanju telekomunikacijskih omrežij 5G (peta generacija) je potrebna previdnost. Uvajanje je potrebno ustaviti, dokler ne bomo povsem prepričani, da je ta tehnologija popolnoma varna«, poziva strokovnjak, profesor John William Frank iz Usher Instituta Univerze v Edinburghu. v svojem mnenju, ki so ga objavili na spletu v Journal of Epidemiology & Community Health. Pri tem ni pozabil omeniti, da ne podpira povezanosti 5G in epidemije COVID-19, da ga ne bi imeli za teoretika zarote.

»Višja gostota oddajnikov, ki je potrebna za 5G, pomeni, da bo več ljudi izpostavljenih RF-EMF in to na ravneh, za katere nastajajoči dokazi že kažejo, da so potencialno škodljive za zdravje«, trdi.

»Vlade in določene interesne skupine so prihod 5G tehnologije navdušeno pozdravile in jo prikazujejo kot razvojno preobrazbo, ki obljublja jasne gospodarske in življenjske koristi z množičnim spodbujanjem brezžične in mobilne povezanosti doma, v službi, šoli in v skupnosti.«

Vendar pa je na številnih področjih 5G postal predmet ostre polemike, ki jo spodbujajo štiri ključna področja znanstvene negotovosti in skrbi:

  • Pomanjkanje jasnosti o tem, katera tehnologija je vključena v 5G. Vedno več je tudi laboratorijskih raziskav, ki kažejo na biološko moteč potencial RF-EMF.
  • Premalo visokokakovostnih epidemioloških študij o vplivu izpostavljenosti 5G EMF na zdravje ljudi
  • Vse več epidemioloških dokazov, da so imele že tehnologije prejšnjih generacij, ki delujejo celo na nižjih ravneh, škodljive učinke izpostavljenosti RF-EMF
  • Vsakodnevne obtožbe, da nekatere nacionalne regulatorne službe za telekomunikacije zaradi konflikta interesov niso zasnovale svojih varnostnih politik na najnovejših znanstvenih dognanjih o RF-EMF.

»5G uporablja veliko višjo frekvenco (3 do 300 GHz) radijskih valov kot v preteklosti in uporablja zelo novo – in v smislu varnosti razmeroma neocenjeno tehnologijo, ki omogoča večjo zmogljivost prenosa podatkov«, poudarja profesor Frank.

»Krhkost 5G omrežja pomeni, da so antene za pospeševanje prenosa na splošno potrebne na vsakih 100–300 m. Potrebna je veliko višja gostota prenosnikov, kot je bilo to pri starejši 2G, 3G in 4G tehnologiji. Na gosto posejano prenosno omrežje je potrebno tudi za doseganje cilja “povezani povsod in kadar koli”, ki jo obljubljajo razvijalci 5G.«

»Obstoječi sistemi 4G lahko oskrbujejo do 4000 naprav na kvadratni kilometer in uporabljajo radijsko frekvenco. Sistemi 5G bodo povezali do milijon naprav na kvadratni kilometer, kar bo močno povečalo hitrost prenosa podatkov (za faktor 10) in količino prenesenih podatkov (za faktor 1000)«, pojasnjuje.

»Medtem ko je bilo v zadnjem desetletju objavljenih več preglednih dokazov o morebitnih škodljivih učinkih 5G na zdravje, so bili ti »različne znanstvene kakovosti«, pravi profesor Frank. Kljub temu pa niso ustavili hrupa »naraščajočega števila inženirjev, znanstvenikov in zdravnikov po vsem svetu, ki pozivajo vlade, naj dvignejo svoje varnostne standarde za RF-EMF, naročijo več in boljše raziskave ter zadržijo nadaljnje povečevanje javnega števila izpostavljenosti, dokler ne bodo na voljo jasnejši dokazi o varnosti,« piše. Poudarja tudi, da se dovoljene najvišje varnostne meje za izpostavljenost RF-EMF po svetu precej razlikujejo.

Prav tako, “sistemi 5G” niso dosledno definirani izraz in vključuje različne specifične tehnologije in komponente, ki se med seboj močno razlikujejo.

Zelo verjetno je, da vsaka od teh številnih oblik prenosa povzroči nekoliko drugačne biološke učinke, zaradi česar je zanesljiva, celovita in posodobljena raziskava o teh učinkih praktično nemogoča,” pojasnjuje. « Nedavni pregledi laboratorijskih podatkov o RF-EMF kažejo, da lahko izpostavljenost 5G povzroči širok razpon učinkov, vključno z učinki na reprodukcijo in plod, rakavimi obolenji, nevropsihiatričnimi, kožnimi, očesnimi in imunološkimi motnjami.

»Za trenutno uvedbo 5G obstaja trdna podlaga za sklicevanje na “previdnostno načelo” zaradi pomembnih dvomov o varnosti nove in potencialno široko razširjene izpostavljenosti ljudi, kar bi moral biti zadosten razlog, “da razpišemo moratorij na to izpostavljenost in počakamo na ustrezne znanstvene preiskave za domnevne škodljive učinkov na zdravje,« pravi.

»Za hitro uvedbo 5G ni prepričljivih utemeljitev v zvezi z javnim zdravjem oz. za njegovo varovanje«, vztraja. »Glavne obljubljene pridobitve so le gospodarskega značaja in morda za nekatere potrošnike obljubljajo večje udobje.«

“Dokler ne vemo več o tem, v kaj se spuščamo z zdravstvenega in ekološkega vidika, bi morali domnevni dobički počakati,” zaključuje.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...