Odprto pismo s spletne strani BMJ.com Marku Zuckerbergu

facebook-vs-bmj

Dragi Mark Zuckerberg,

Sva Fiona Godlee in Kamran Abbasi, urednika The British Medical Journal (v nadaljevanju skrajšano BMJ), ene najstarejših in najvplivnejših splošnih medicinskih revij na svetu. Piševa vam, ker želiva izraziti resno zaskrbljenost glede “preverjanja dejstev”, ki ga izvajajo tretji ponudniki v imenu Facebook-a/Meta.

Septembra je nekdanji uslužbenec Ventavie, pogodbenega raziskovalnega podjetja, ki pomaga pri izvedbi glavnega preskušanja cepiva Pfizer covid-19, BMJ-ju posredoval na desetine internih dokumentov podjetja, fotografij, zvočnih posnetkov in e-pošte. Ti materiali so razkrili vrsto slabih raziskovalnih praks kliničnih preskušanj, ki se pojavljajo v Ventavii, ki bi lahko vplivale na celovitost podatkov in varnost bolnikov. Odkrili smo tudi, da FDA kljub temu, da je pred več kot enim letom prejela neposredno pritožbo glede teh težav, ni pregledala poskusnih mest Ventavie.

BMJ je preiskovalnemu novinarju naročil, da napiše zgodbo za našo revijo. Članek je bil objavljen 2. novembra po pravnem pregledu, zunanjem strokovnem pregledu in potem, ko je bil deležen običajnega uredniškega nadzora in pregleda BMJ na visoki ravni [1].

Toda po 10. novembru so bralci začeli poročati o različnih težavah, ko so poskušali deliti naš članek. Nekateri so poročali, da ga ne morejo deliti. Številni drugi so poročali, da so njihove objave označene z opozorilom »Manjkajoči kontekst … Neodvisni preverjalci dejstev pravijo, da bi te informacije lahko bile zavajajoče«. Tiste, ki so poskušali članek objaviti, je Facebook obvestil, da bodo ljudem, ki večkrat delijo “lažne informacije”, morda njihove objave premaknili nižje v Facebookovem viru novic. Skrbniki skupine, kjer je bil članek deljen, so prejeli sporočila Facebooka, s katerimi so jih obvestili, da so takšne objave »delno napačne«.

Bralce so napotili na “preverjanje dejstev”, ki ga je opravil Facebookov izvajalec z imenom Lead Stories [2].

Menimo, da je »preverjanje dejstev«, ki ga izvajajo Lead Stories, netočno, nesposobno in neodgovorno.

  • Ne vsebuje nobenih trditev, da je bil članek BMJ napačen
  • Ima nesmiseln naslov: »Preverjanje dejstev: The British Medical Journal NI razkril diskvalifikacijskih in prezrtih poročil o pomanjkljivostih v preskušanjih cepiva Pfizer COVID-19«
  • Prvi odstavek netočno označuje BMJ kot »novičarski blog«
  • Vsebuje posnetek zaslona našega članka z žigom nad njim, ki navaja »Pomanjkljivosti pregledane«, kljub temu, da v svojem članku Lead Stories ne navedejo ničesar napačnega ali neresničnega v članku BMJ.
  • Zgodbo so objavili na svojem spletnem mestu pod URL-jem, ki vsebuje besedno zvezo »opozorilo o hoax-alert«

Obrnili smo se na Lead Stories, vendar nočejo spremeniti ničesar v zvezi s svojim člankom ali z dejanji, zaradi katerih je Facebook označil naš članek.

Prav tako smo neposredno stopili v stik s Facebookom in zahtevali takojšnjo odstranitev oznake »preverjanje dejstev« in kakršne koli povezave do članka Lead Stories, s čimer bi našim bralcem omogočili, da članek prosto delijo na vaši platformi.

Obstaja tudi širša skrb, ki jo želimo izpostaviti. Zavedamo se, da BMJ ni edini visokokakovostni ponudnik informacij, ki ga je prizadela nesposobnost Metinega režima preverjanja dejstev. Kot drugi primer želimo izpostaviti, kako Instagram (tudi v lasti Meta) obravnava Cochranea, mednarodnega ponudnika visokokakovostnih sistematičnih pregledov medicinskih dokazov[3]. Namesto da bi del Metinega znatnega dobička vložili v pomoč pri zagotavljanju točnosti zdravstvenih informacij, ki se delijo prek družbenih medijev, ste odgovornost očitno prenesli na ljudi, ki niso sposobni opravljati te ključne naloge. Preverjanje dejstev je že desetletja osnova dobrega novinarstva. Kar se je zgodilo v tem primeru, bi moralo skrbeti vsakogar, ki ceni in se zanaša na vire, kot je BMJ.

Upamo, da boste ukrepali hitro: še posebej, da boste odpravili napake v zvezi s člankom BMJ, da boste preverili postopke, ki so privedli do te napake, in da boste ponovno preučili svojo naložbo in pristop k preverjanju dejstev na splošno.

Z najboljšimi željami,

Fiona Godlee, glavni urednik
Kamran Abbasi, prihajajoči glavni urednik
The British Medical Journal

Reference:

Konkurenčni interesi: Kot trenutni in prihajajoči glavni uredniki smo odgovorni za vse, kar BMJ.com vsebuje.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...