Voščilo in dramilo

hej-slovenci

Časi, v katerih živimo, so polni različnih izzivov in preizkušenj. Na našem spletnem portalu se po najboljših močeh trudimo, da bi resnica o vsem tem, kar se dogaja pri nas in po svetu, prišla do čim več ljudi.

Nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled, in če kot narod želimo obstati, živeti in preživeti, je ključno da se med ljudmi spet prebudi narodna zavest, domoljubje, človeškost in sočutje. Da si ne glede na to, kar se dogaja, še vedno dovolimo ostati človek človeku človek, da ohranjamo človeškost in se zavedamo, da smo vsi Božji otroci, ne glede na »cepilni« status, ki nam ga želi vsiliti vladajoča struktura.

Pesmi, glasba in ples so vedno pomagali ljudem, da so se med seboj povezali in prebrodili težke trenutke. Tudi v času druge svetovne vojne smo v Sloveniji imeli izjemne pesnike, kot sta npr. bila Vladimir Pavšič – Matej Bor in Karel Destovnik – Kajuh. Ti poeti so svojimi svojimi navdihujočimi in upanja polnimi verzi bodrili narod v borbi za svobodo in proti okupatorju.

Pesmi in ritem imajo pomembno vlogo že od pradavnih časov tudi pri vojskovanju, saj so si med bojnimi pohodi, med vojaškim urjenjem in tudi pred boji, v posebnem ritmu prepevali pesmi, ki so bojevnike navdihnile in jim dale notranjo moč.

Pesmi, glasba, koncerti, ples, druženje in zabava so za človekovo dobro počutje, zdravje, psihično stabilnost, vitalnost, energijo in dober imunski sistem, precej bolj pomembni kot si mislimo. In v teh »korona časih« nam ravno te aktivnosti, pod pretvezo nekega fantomskega virusa, prepovedujejo ali kako drugače omejujejo.

Spodnja pesem je namenjena temu, da se v prihajajočem letu spomnimo, da brez človečnosti, sočutja, ljubezni, enotnosti, poguma in svobode, preprosto ne gre. Pesem je prilagojena trenutnemu času in prostor ter prirejena po himni Hej Slovani! katere se mnogi iz povojne generacije še kako dobro spomnijo.

HEJ SLOVENCI!

Hej Slovenci, v nas živi,
duh vseh naših prednikov,
dokler za narod srce bije,
v prsih njihovih sinov.

Živi, živi, rod slovenski,
živi naj na veke vekov,
pogum, svoboda, sprava,
sanje so naših dedov.

Naj sedaj med nami,
enovitost se vzpostavi,
vsaka laž naj se zlomi,
narod zdaj se prebudi.

Mi stojimo trdno tu,
kakor zidovi gradu,
svobode ne damo,
domovino radi imamo.

  • Avtor: Robert Goreta
  • Prirejeno po himni Hej Slovani!
e-knjiga-karel-grzan

V uredništvu Skrivnosti Sveta vsem, ki nas berete, spremljate in delite naše vsebine ter tudi tistim, ki nas še ne spremljate, želimo v letu 2022 obilo ljubezni, radosti, sočutja, zdravja, smeha, svobode, pravičnosti in iskrenosti. Z iskreno željo, da v prihajajočem letu spet postanemo človek človeku človek ter se začnemo zavedati svojih darov, notranje moči, odločnosti, poguma in srčnosti. Nikoli nismo bili in tudi nikoli ne bomo neke šahovske figure na šahovnici, temveč narod, ki se je sposoben v imenu pravičnosti, sočutja, ljubezni in svobode, povezati med seboj. Naj bo leto 2022 leto prebujenja, svobode in sočutja!

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...