Kako zavajajo s poimenovanjem cepiv?

poimenovanje-cepiv

Poimenovanje za cepiva je zavajajoče (cepivo proti ošpicam, kovidu, bolezni….). Pravilno bi bilo poimenovanje cepivo proti domnevnemu povzročitelju (ne cepivo proti kovidu, ampak cepivo proti SARS-CoV-2).

Ne cepite se proti bolezni, ampak proti domnevnemu povzročitelju te bolezni.

Če bi vas cepili proti bolezni, bi bilo to zdravljenje. Zdravljenje ne sme biti obvezno. Cepljenje je preventiva.

Dogma cepljenja temelji na predčasnem prepoznavanju povzročitelja: oslabelega povzročitelja cepiš v telo, da telo še pred pravo okužbo naredi specifična protitelesa. To se zgodi po principu kalupa in nastalega izdelka (Slika 1 in 2 spodaj). Povzročitelja tako ta protitelesa prepoznajo, še preden utegneš zboleti.

ČUDOVITA DOGMA! ŽAL NE DRŽI!

Problem je v tem, da še nobenega virusnega povzročitelja niso izolirali. Zato cepivo proti virusni bolezni ne more delovati.

Bakterije pa definitivno so! Vendar, če s Kochovimi postulati ne morejo dokazati, da je neka bakterija povzročiteljica bolezni, potem je cepljenje proti njej nesmiselno.

poimenovanje-cepiv-1

Slika 1: Piškotek bo tak, kakršen je kalup. Nastalo protitelo bo tako, kakršna je bakterija ali domnevni virus. Če virus ni izoliran in prečiščen, potem ne bomo dobili srca, ampak žogo. Bakterijo lahko izoliramo, vendar če ne morejo s Kochovimi postulati dokazati, da je povzročiteljica bolezni, še tako specifična protitelesa ne pomagajo pri zaščiti.

poimenovanje-cepiv-2

Slika 2: Prirejeno po https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/how-do-vaccines-work

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...