Rak – ni to, kar nam govorijo – 1. del

resnica-o-raku-1

Rak je verjetno “bolezen”, ki nam povzroča največ strahu in se je zato najbolj bojimo – običajno se imenuje eden največjih ubijalcev, kot je razvidno iz informativnega lista SZO, z naslovom Rak, ki navaja: “Rak je vodilni vzrok smrti po vsem svetu in predstavlja skoraj 10 milijonov smrti v letu 2020 ali skoraj eno od šestih smrti.”

Čeprav se o raku pogosto razmišlja kot o eni bolezni, je rak oznaka za veliko različnih stanj. Po podatkih medicinske šole Harvard je rak: “… skupina bolezni, za katero je značilna njihova sposobnost, da povzročijo nenormalno spremembo celic in njihovo nenadzorovano rast.”

Poleg tega naj bi se nekatere vrste raka pojavile v državah v razvoju, čeprav na splošno veljajo za problem razvitih držav. Toda ta trditev je zelo problematična, kot je razvidno iz te izjave v informativnem listu: “Okužbe, ki povzročajo raka, kot je humani papiloma virus (HPV) in hepatitis, so odgovorne za približno 30 % primerov raka v državah z nizkimi in nižjimi srednjimi dohodki.”

Kot smo pokazali v mnogih prejšnjih člankih, ni dokazov, da katerikoli tako imenovani “virus” povzroča kakršno koli bolezen, vključno z rakom.

Še pomembneje je, da delci, imenovani “virusi”, nikakor ne morejo povzročiti raka, ker naj bi tako imenovane “okužbe” vključevale smrt celic, medtem ko naj bi rak vključeval proliferacijo celic, kot kaže definicija medicinske šole Harvard. Ti procesi so si v popolnem nasprotju. To pomeni, da ne obstaja “okužba, ki povzroča raka”.

Trdijo, da je rak bolezen staranja in pojavnost narašča samo, ker so ljudje bolj zdravi in zato živijo dlje zaradi izboljšanega zdravstvenega varstva, ki ga zagotavlja sodobna medicina.

Velikodušno bi bilo to trditev označiti za zavajajočo; toda natančnejši opis bi bil, da je preprosto neresnična – in to dokazljivo.

Na primer, članek objavljen oktobra 2022 v reviji Nature Reviews: Clinical Oncology, z naslovom ‘Is early-onset cancer an emerging global epidemic? Current evidence and future implications’ (Ali je rak z zgodnjim nastopom nastajajoča svetovna epidemija? Trenutni dokazi in prihodnje posledice), trdi:  “Pojavnost različnih vrst raka organov, diagnosticiranih pri odraslih, starih ≤ 50 let, narašča v mnogih delih sveta od devetdesetih let prejšnjega stoletja.”

Običajno se trdi, da so geni na nek način vpleteni v razvoj raka, kot je navedeno v informativnem listu SZO: “Rak nastane zaradi preobrazbe normalnih celic v tumorske celice v večstopenjskem procesu, ki na splošno napreduje iz predrakavih lezij v maligni tumor. Te spremembe so posledica interakcije med človekovimi genetskimi dejavniki in tremi kategorijami zunanjih dejavnikov …”

To stališče zagovarja tudi Spletna stran Nacionalnega inštituta za raka (National Cancer Institute) z naslovom ‘The Genetics of Cancer’ (Genetika raka), ki pod naslovom ‘Is cancer a genetic disease?’ (Ali je rak genetska bolezen?) navaja: “Da, rak je genetska bolezen. Nastane zaradi sprememb v genih, ki nadzorujejo način rasti in razmnoževanja celic.”

Vendar se zdi, da to ne predstavlja enotnega pogleda, ker glede na Cancer Research UK: “Večina rakov ni povezana s podedovanimi napačnimi geni. Samo približno 5 od vsakih 100 diagnosticiranih rakov (približno 5 %) je povezanih s podedovanim okvarjenim genom.”

Če se zdravstvene ustanove ne morejo dogovoriti, potem ni čudno, da je širša javnost zmedena.

Kar zadeva vlogo genov, delo Brucea Liptona in drugih kaže, da geni ne nadzorujejo biologije in da na izražanje genov vpliva okolje.

“Tri kategorije zunanjih dejavnikov”, na katere se sklicuje SZO, so: fizične rakotvorne snovi; kemične rakotvorne snovi in biološke rakotvorne snovi. Kot je pojasnjeno zgoraj, je tretja kategorija odveč.

Čeprav priznava kemikalije kot kategorijo rakotvornih snovi, se SZO osredotoča samo na druge dejavnike, ki prispevajo k “raku”: “Približno ena tretjina smrti zaradi raka je posledica uporabe tobaka, visokega indeksa telesne mase, uživanja alkohola, nizkega vnosa sadja in zelenjave ter pomanjkanja telesne dejavnosti.”

Ti dejavniki so redko, če sploh kdaj, sami po sebi neposredno vzročni; rak ali katera koli druga bolezen bo skoraj vedno posledica kombinacije sodelujočih dejavnikov.

Čeprav se vse bolj priznava, da lahko nekateri dejavniki življenjskega sloga prispevajo k različnim zdravstvenim težavam, ne glede na njihovo oznako, zgornja izjava SZO ne vsebuje nikakršne omembe kakršnih koli “kemičnih” rakotvornih snovi. Pravzaprav obstaja samo eno sklicevanje na besedo “kemikalija” v celotnem informativnem listu, kar je zelo neiskreno glede na veliko število kemikalij, za katere je bilo dokazano, da so rakotvorne.

V informativnem listu je mogoče videti ključno točko pod naslovom ‘Early detection’ (Zgodnje odkrivanje): “Umrljivost zaradi raka se zmanjša, če so primeri odkriti in zdravljeni zgodaj. Obstajata dve komponenti zgodnjega odkrivanja: zgodnja diagnoza in presejanje.”

Ideja, da zgodnje odkrivanje zmanjša umrljivost, spodbuja povečano uvedbo presejalnih programov, tudi v državah v razvoju, kot je razvidno iz članka z naslovom ‘Cancer Control in Low- and Middle-Income Countries: Is It Time to Consider Screening? (Nadzor raka v državah z nizkim in srednjim dohodkom: Je čas za razmislek o presejalnem pregledu?): “Ogromen gospodarski vpliv prezgodnje umrljivosti in izgubljenih let produktivnega življenja poudarja ključni pomen spodbujanja preprečevanja in obvladovanja raka za doseganje trajnostnega razvoja.”

Agenda “trajnostnega razvoja” ne pomeni skrbi za ljudi. Jasno je, da se ljudje obravnavajo le kot “proizvodne enote”.

Dejstvo, da se okužbe štejejo za pomembne dejavnike, ki prispevajo k nastanku raka v državah v razvoju – in tudi v razvitih državah – vodi do ideje, da lahko preventiva vključuje cepljenje, kot označuje informativni list: “… cepite se proti HPV in hepatitisu B, če spadate v skupino, za katero je cepljenje priporočljivo.”

Očitno bo veliko povečanje presejalnih pregledov, testiranj, cepljenj in zdravljenj v veliko korist velikih farmacevtskoh koncernov (Big Pharma). Vendar to ne bo koristilo ljudem, ki so jim podvrženi, ker medicinski esteblišment ne razume, kaj rak je in kako telo pravzaprav deluje.

Kot pri vseh težavah je tudi pri raku edina rešitev obravnava temeljnega(ih) vzroka(ov); tega ne dosežemo z nobenim zdravljenjem, katerega cilj je boj proti raku ali ubijanju rakavih celic.

Rak ni nekaj, kar napada telo. To je stanje, ki se razvije v telesu kot odziv na različne dejavnike. Predstavlja prirojeno telesno modrost in sposobnost, da telo skrbi zase. Namesto nečesa, s čimer se je treba “boriti”, je rak proces, s katerim se telo poskuša samoregulirati, da bi se samoozdravilo in obnovilo homeostazo.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...