Rak – ni to, kar nam govorijo – 2. del

resnica-o-raku-2

Drugi del analize raka in njegovih številnih vzrokov

Sodobna medicina je široko priznana kot najboljša in najnaprednejša znanstvena oblika zdravstvene oskrbe. Vendar ji ni uspelo zmanjšati pojavnosti nekaterih najbolj smrtonosnih bolezni, ki pustošijo po človeštvu. Kot je prikazano v prvem delu prejšnjega mesečnega časopisa Light, incidenca raka še naprej narašča. In ostaja eden vodilnih vzrokov smrti po vsem svetu. Rak vse pogosteje prizadene mlade ljudi, kar je resen in temeljni izziv za idejo, da je to bolezen staranja.

Članek iz oktobra 2022 v reviji Nature, z naslovom Is early-onset cancer an emerging global epidemic? Current evidence and future implications’ (Ali je rak z zgodnjim nastopom nastajajoča svetovna epidemija? Trenutni dokazi in prihodnje posledice), pravi, da trenutni dokazi in prihodnje posledice poskušajo razložiti možne razloge za povečanje zgodnjega pojava raka.

Piše: “Pojavili so se trendi rasti, prekomerne telesne teže in debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, telesne nedejavnosti, zahodnjaške prehrane (opredeljene kot prehrane z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, rdečega mesa, predelanega mesa, sladkorja in ultra predelane hrane, vendar z malo sadja, zelenjave, celih zrn in vlaknin) in uživanje sladkanih pijač pri otrocih, mladostnikih in odraslih po vsem svetu.”

Čeprav nekateri, vendar ne vsi, od teh dejavnikov lahko prispevajo k slabemu zdravju, niso edini, ki jih je treba upoštevati v zvezi z nastankom raka. Zanimivo, čeprav mogoče ni presenetljivo, da iskanje po tem 18-stranskem članku v reviji ni dalo niti enega rezultata za besedo “kemikalija”, niti za besedo “toksin”.

V 6. poglavju najine knjige, What Really Makes You Ill, so podrobno opisane številne strupene kemikalije, ki smo jim lahko izpostavljeni ves čas našega življenja. Najin namen ni strašiti, ampak obveščati ljudi, da bi lahko sprejemali premišljene odločitve.

Na seznamu znanih in verjetnih rakotvornih snovi na spletni strani American Cancer Society (Ameriško društvo za boj proti raku) so navedene naslednje snovi: arzen, benzen, kadmij, formaldehid in trikloretilen.

Glavna točka, ki jo je treba poudariti, je, da se niti informativni list Svetovne zdravstvene organizacije o raku, niti članek Nature ne nanašata na dolg seznam znanih kemičnih rakotvornih snovi, ki jih je mogoče najti na spletni strani ACS.

Očitno je, da ima kemična industrija velik interes, da javnost slabo obvešča o nekaterih zelo resničnih vzročnih dejavnikih njihovih zdravstvenih težav.

Vključitev samega formaldehida na seznam znanih rakotvornih snovi je pomembna v kontekstu povečanega pojava raka pri mladih. Čeprav korelacija ni dokaz vzročne zveze, ni mogoče zanikati, da se je število otroških cepiv v zadnjih 50 letih povečalo in mnoga od njih vsebujejo formaldehid.

Trdi se, da je količina uporabljenega formaldehida “zelo majhna”, vendar so tudi dojenčki “zelo majhni”. Poleg tega se cepiva injicirajo intramuskularno, torej formaldehid in vsi drugi toksini, ki jih cepiva vsebujejo, lahko zlahka končajo v otrokovem krvnem obtoku.

Članek v Nature priznava, da se nekatere pomembne izpostavljenosti v zgodnjem življenju morda ne bodo pokazale kot rak še mnogo desetletij, in priznava, da se nekatera “zdravila” povezujejo z rakom, in pravi: “Uporaba antibiotikov, ki je bila povezana z nekaterimi vrstami raka, se je v zadnje pol stoletja povečala tako pri odraslih kot otrocih v mnogih državah.”

Poleg tega je članek iz leta 2008, objavljen v Lancetu, z naslovom A Review of Human Carcinogens – Part A: Pharmaceuticals refers to a meeting at the IARC (Pregled človeških rakotvornih snovi – del A: Farmacevtski izdelki se nanašajo na srečanje na IARC – Mednarodna agencija za raziskave raka), na katerem je 21 znanstvenikov ponovno potrdilo status 20 farmacevtskih učinkovin kot rakotvornih snovi skupine 1. V to skupino zdravil spada Tamoksifen, “zdravilo”, ki se daje ženskam z rakom, vendar je to priznana rakotvorna snov.

Tamoksifen ni edino rakotvorno “zdravljenje”, ki se uporablja za bolnike z rakom, splošno znano je, da je večina kemoterapevtskih zdravil škodljivih. Čeprav niso vsa dokazano rakotvorna, so številna, kot je navedeno v članku iz leta 2015 v Journal of Clinical Oncology (Časopis za klinično onkologijo), z naslovom Izogibanje izpostavljenosti prebivalstva rakotvornim snovem zaradi kemoterapije. Članek navaja: “Več kot 20 zdravil za kemoterapijo raka, vključno s široko uporabljanimi zdravili, kot so ciklofosfamid, doksorubicin, 5-FU in etopozid, povzroča, da bolniki, ki jih prejemajo, izločajo znane človeške rakotvorne snovi z bruhanjem, znojem, urinom ali blatom.”

Vendar pa informativni list SZO trdi, da se “umrljivost zaradi raka zmanjša, če se primeri odkrijejo in zdravijo zgodaj.”

Dokazi, da so številna zdravila, ki se pogosto uporabljajo kot kemoterapija, znana kot rakotvorna, kažejo drugače. Pomembno je tudi poudariti, da so nekatere metode, s katerimi testiramo prisotnost raka, znane tudi kot rakotvorne – na primer rentgenski žarki.

Kar je posebej omembe vredno, a se o tem redko razpravlja, je dejanski postopek, ki se uporablja za ugotavljanje, ali je vzorec biopsije ‘rakav’ ali ne.

Videoposnetek z naslovom ‘From biopsy to diagnosis’ (Od biopsije do diagnoze), ki je bil januarja 2020 naložen na YouTube kanal Michigan Medicine, opisuje proces na naslednji način: “Ta pogled v zakulisje oddelka za patologijo Univerze v Michiganu kaže, kako je tkivo pripravljeno za ogled pod mikroskopom in kaj iščejo patologi, da bi postavili diagnozo.”

Postopek ocenjevanja biopsijskega materiala je precej tehničen in vključuje uporabo različnih kemikalij in postopkov. Ena kemikalija je formalin, ki se uporablja v prvem koraku postopka, znanem kot fiksacija, ki naj bi zagotovil ohranitev tkiva.

Treba je opozoriti, da je formalin raztopina formaldehida; priznana rakotvorna snov skupine 1. Temu koraku sledijo drugi postopki, ki vključujejo barvanje in dehidracijo z alkoholom. Alkohol nato odstrani kemikalija, znana kot ksilen, ki je priznana kot strupena.

Predpostavlja pa se, da nobena od teh kemikalij in postopkov ne vpliva na testirani vzorec. Ampak to je napačna predpostavka, kot je dokazano z delom dr. Harold Hillmana, celičnega biologa, ki v svojem dokumentu iz leta 2013, A Serious Indictment of Modern Cell Biology and Neurobiology (Resna obtožba sodobne celične biologije in nevrobiologije), navaja: “Biologi so pokazali malo zanimanja za učinke, ki jih imajo postopki, ki jih uporabljajo, na strukturo in kemijo tkiv, ki jih preučujejo.”

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...