Resnica o vitaminih …

resnica-o-vitaminih

… ali kako so sintetične kemikalije postale vitalne hranilne sestavine

Po dolgotrajnem zdravljenju z različnimi sintetičnimi zdravili se številnim zdravnikom porodi zamisel, da bi predpisali vitaminski kompleks, ki bo telesu pomagal pri okrevanju po bolezni. Te vitamine boste preprosto kupili v lekarni, jih jemali v predpisanih odmerkih in … morali bi biti tako zdravi kot prej. Če vam predpisana terapija z zdravili ni povrnila zdravja, vam bo zdravnik spremenil terapijo in vas ponovno zdravil z drugo kemikalijo iz publikacij različnih farmacevtskih podjetij.

Tisti, ki jim to ne pomaga, ostajajo do konca življenja na zdravilih, hodijo od zdravnika do zdravnika na razne preiskave in kontrole, po nova in nova zdravila, mnogi pa bodo vitaminske tablete začeli goltati kar sami. Za tiste, ki se po vseh teh dolgotrajnih alopatskih zdravljenjih odpravijo v onostranstvo, bodo svojci rekli, da že leta trpijo in da jim je Gospod trpljenje le skrajšal. Konec koncev je danes postalo normalno iti k zdravniku in jemati sintetična zdravila.

Poudariti je treba tudi, da vam bodo zdravniki svetovali pri jemanju vitaminov, da ne pretiravajte, ker lahko pride do hipervitaminoze. Mnogi so imeli takšne primere v svoji praksi.

Žal je tudi, ko gre za ta vitalna hranila, nekaj znanja o njih preprosto iztrgano iz zgodovine medicine in za vedno “pokopano” izpred oči strokovne javnosti in študentov medicine. In to se je zgodilo z veliko raziskavami vitaminov do šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Eden od pionirjev, ki je to zadevo vzel resno, je bil ameriški zobozdravnik dr. Royal Lee, ko se je prvič spraševal, od kod prihaja karies pri ljudeh in zakaj je pogostejši pri otrocih, ki so sicer bolj dovzetni za bolezni. Ni bil okronan z nobeno nagrado in malokdo na svetu je slišal za njegova dela. A zaradi tega so ga vse življenje hudo preganjala ameriška sodišča in ameriška zvezna agencija za hrano in medicino, FDA, ki ji je celo uspelo doseči, da mu je sodišče odredilo, da uniči vse svoje raziskave o vitaminih. Šlo je za njegove študije vitaminov več kot 20 let.

conversations-in-nutrition

Njegove trditve, da so skoraj vse bolezni posledica podhranjenosti in da nekateri vitamini in minerali zdravijo številne bolezni, so razglasili za hudo šarlatanstvo, s posebnim poudarkom na dejstvu, da je bil le zobozdravnik in brez prakse. In resnica je, da je bil Royal Lee zelo učen pri vsem, kar je počel, da je razmišljal zelo široko in da je v vsem želel doseči sam temelj. Rodil se je leta 1885 v Wisconsinu, umrl pa leta 1967.

Sam je objavil številna dela, ki jih danes le malokdo pozna. Na žalost dr. Royal Lee ni bil le pred svojim časom, ampak je imel tudi močnega nasprotnika – hudo skorumpirano ameriško državno upravo, ki je delovala (in deluje še danes) pod okriljem močnega živilsko-kemično industrijskega kompleksa, ki ne proizvaja le sintetičnih zdravil in sintetičnih “vitaminov”, ter sintetične hrane in sintetičnih pijač, ampak je že po drugi svetovni vojni prevzela pod svoj nadzor medicinsko izobraževanje ter založniške raziskave.

Zato se danes v ZDA in Evropi v medicinskih študijah več pozornosti posveča zdravljenju s sintetičnimi zdravili, medtem ko človeško telo preučujemo z analizo odmrlih organov in tkiv (anatomija in histologija) in ne ločimo med sintetičnimi in pravimi vitamini.

Toda vitamin C ni askorbinska kislina, vitamin E ni tokoferol, vitamin A pa ni retinol itd.

vitamini-viki

Kaj so v resnici vitamini?

Laični učinek vitaminov najlažje primerjamo z dobro kuhano in okusno piščančjo juho. Da je užitna, mora biti pripravljena tako, da se vse sestavine dajo v proces kuhanja, ki traja določen čas. Nekatere od teh sestavin (npr. piščanca) ne moremo uživati, če ni dobro termično obdelan, korenje pa lahko med kuhanjem dobi povsem drugačen okus, a tudi drugačno hranilno vrednost (pravzaprav jo izgubi). Peteršilj in čebulo lahko uživamo surovo, vendar v velikih količinah nista zelo prijetna za občutek okusa. Potem so tu še razne začimbe, ki služijo temu, da se končni okus kuhane juhe popolnoma razlikuje od vseh teh posameznih okusov. Toda pravi učinek je, ko se mešajo. In to je juha, ki jo lahko z veseljem jemo.

Nekaj podobnega se zgodi z vitamini. Pravzaprav en sam vitamin ni ena sama molekularna spojina ali snov, niti kompleks spojin ali snovi, ampak proces, v katerem se določene sestavine celotnega vitaminskega kompleksa znajdejo v elektro-biokemični interakciji pri določeni temperaturi (v človeškem telesu se obdelajo pri 37 stopinjah Celzija), da se omogoči transport in prevzem hranil, ki vsebujejo elektrone, iz vsake celice. Ta proces poteka tako pri rastlinah kot živalih. Razlikuje se le stopnja toplotne obdelave.

Tako so vitamini v času delovanja le biološki kompleksi. Njihovo delovanje je odvisno od okolja, v katerem vstopajo v elektro-biokemične interakcije – torej od okolja, v katerem se biokemično aktivirajo. Ta vitaminska aktivnost poteka le, če so izpolnjeni vsi pogoji in ko so prisotni vsi potrebni dejavniki za njihovo delovanje. Potem je njihovo delovanje sinergijsko.

Tako je dr. Royal Lee zapisal, da vitamin A predstavlja: “… delovni proces, sestavljen iz hranil, encimov, koencimov antioksidantov in aktivatorjev mineralov v sledovih.”

Vitamini so živa kompleksna oblika, ki je aktivna ali se lahko aktivira pod določenimi pogoji in nobenega od njegovih fragmentov ni mogoče izolirati in imenovati vitamin. Tako izolirani fragmenti ne morejo biti vitaminsko funkcionalni v organizmu, zato vitaminski (vitalni) proces ne poteka.

Da bi celica v telesu vzela hranila iz vitaminskega kompleksa, ki vedno vsebuje minerale v sledovih, se mora ta kompleks aktivirati oziroma zaživeti. Če se simulira le tovrstna aktivnost, ko celica zaradi podobnosti oblike molekul vzame sintetični fragment vitamina, to ne predstavlja funkcionalnega vnosa hranil, lahko pa vodi tudi do toksičnosti. In sintetični vitamini so prav to – kemične kopije fragmentov naravnega vitaminskega kompleksa, vendar izolirane iz kompleksa, nato pa zakamuflirane v molekule enake oblike, ki se tako vstavijo v proces prehranjevanja celic. Vendar niso hrana, ampak strup za celico.

Torej, če v juho dodate rezance iz rafinirane moke, boste dodali felerične mrtve molekule, ki se bodo sčasoma naselile nekje v telesu, ker jih bodo celice zavrnile kot smeti. Rafinirana moka kot tudi rafinirani sladkor nimata elektronskega polja (kot je odkrila dr. Johanna Budwig) in njihove molekule so mrtve.

Industrijska proizvodnja hrane je zelo dobičkonosen posel

Funkcionalni vitamini v živem organizmu so samo popolni vitaminski kompleksi, ki so živi. In to je naravna hrana človeka v “rajskem vrtu”. Plod sadja ali zelenjave se neposredno pobere z veje ali s tal (skozi katerega še tečejo elektroni). Žal je kapitalistična filozofija ustvarjanja dobička povzročila, da je proizvodnja hrane obravnavana izključno kot dobičkonosni posel.

Zaradi neusmiljenega oranja osiromašene zemlje ter reje goveda in perutnine, hranjene s koncentrati, tudi naravni vitaminsko-mineralni kompleks ni več v naravni hrani. Ustvarjanje umetno-sintetičnega gnojila je zadalo zadnji udarec človeštvu, ki se je začelo resno soočati s podhranjenostjo. Industrija torej proizvaja ogromne količine okusne hrane, vendar ji primanjkuje vitalnih hranilnih snovi.

Tudi dr. Royal Lee se je začel zavedati katastrofalnih posledic tega posla, takoj ko se je seznanil s knjigo dr. Harveyja W. Wileyja, nekdanjega direktorja ameriškega državnega urada za kemijo. Wiley je bil njegov zadnji direktor do leta 1912, ko so ga zamenjali in urad ukinili. Razlog je v tem, da je ta institucija, ki jo je vodil Wiley, ostro nasprotovala dajanju na trg hrano in pijačo z nevarnimi sestavinami.

Njegovo stališče je bilo naslednje: “Noben živilski izdelek pri nas ne bo vseboval sledi benzojske kisline, žveplove kisline ali sulfata in niti najmanjše vsebnosti galuna ali saharina, razen za medicinske namene. Nobena brezalkoholna pijača ne sme vsebovati kofeina ali teobromina (v kakavovih zrnih). Beljena moka ne sme iti v trgovine. Naša hrana in zdravila morajo biti popolnoma brez kakršne koli oblike ponarejanja in lažnega označevanja. Proizvajalci hrane, predvsem pa živilskopredelovalni obrati, bi morali vso svojo energijo posvetiti izboljšanju javnega zdravja in spodbujanju sreče v vsakem domu s proizvodnjo polnozrnate pšenične moke, polnozrnate moke, itd…”

S takšnim odnosom je tako rekoč vodil spor proti Coca-Coli, zato je pokvarjeni državni vrh namesto Kemijskega urada sprejel zakon o ustanovitvi Agencije FDA. Za direktorja je bil imenovan dr. Elmer Nelson, ki je imel veliko bolj fleksibilno filozofijo o prehrani, saj je trdil: “Popolnoma neznanstveno je trditi, da je dobro hranjeno telo manj dovzetno za bolezni kot slabo hranjeno. Moje mnenje je, da ni dovolj eksperimentov, ki bi dokazali, da je pomanjkanje določenih hranil v prehrani nekaj, kar ustvarja dovzetnost za bolezni.”

Od takrat do danes je FDA nedvomno delovala v interesu dobička zasebne farmacevtske in živilske industrije.

Vitamini so kot kolesa na kolesih

Celoten kompleks, ki deluje kot vitamin A (doslej poznan) vsebuje naslednje molekule: retinole, retinoide, retinalne karotenoide, karotene, maščobne kisline, vitamin C, vitamin B, vitamin D, encime, minerale. (Vitamini in minerali, Somer 1992). Očitno je, da ta vitamin vsebuje cele komplekse drugih vitaminov. Zato je dr. Royal Lee vitamine opisal kot “kolesa v kolesih”. In funkcionirali so kar tako. Ko se eno kolo vzame iz drugega, potem ni to kolo, ampak drugo, ki se lahko tudi vrti, vendar drugače.

Celoten vitaminski kompleks iz hrane so do leta 1924 pridobivali iz cele rastline, bogate z vitamini, in sicer tako, da so v hladnem vakuumskem postopku iz vlaken odvzemali vodo, brez delovanja kemikalij, nato pa so pristopili k embalaži tako, da je celoten kompleks ostal stabilen. Na ta način so bila vsa “kolesa” zapakirana ena v drugo in vitaminsko-mineralni kompleks je bil tako nedotaknjen.

Toda leta 1931 je močan farmacevtski gigant La Roche odkril način za sintetiziranje fragmenta vitamina A (ki je bil odkrit leta 1919). Tako so izolirali retinojsko kislino, jo začeli kemično sintetizirati in jo poimenovali vitamin A.

Večina sintetičnih vitaminov A je sestavljena iz mrežnice, retinola ali retinojske kisline. In imenuje se vitamin, ki je bil prečiščen in se kot tak še danes prodaja kot “vitamin A”. In v večjih odmerkih, logično, deluje strupeno. Toksičnost vitamina A je znana kot hipervitaminoza A in je izključno posledica vnosa “prečiščenega” vitamina in nikoli celotnega naravnega kompleksa.

Zato lahko danes v medicinski literaturi preberete tole: “Posledice zastrupitve z vitaminom A so: rast tumorjev, motnje sklepov, osteoporoza, suhe oči, usta in koža, povečana jetra in vranica, prirojene okvare, zmanjšana imunost,” pravi v svoji knjigi Judith de Cava. Seveda gre za sintetični vitamin A.

Sintetični vitamini niso isto kot pravi vitamini

Ti fragmenti, ločeni od svoje celote, ne le da ne morejo opravljati svoje vitalne funkcije, ampak se sintetično oblikujejo v proces tako, da se povežejo z drugimi vitaminskimi kofaktorji, ki so že v telesu, in jih tako dejansko izločijo iz telesa. Takšni sintetični drobci tako vodijo do demineralizacije celotnega organizma.

Kislinske molekule v telesu je potrebno nevtralizirati z vezavo na alkalne mineralne molekule, preden jih izločijo ledvice. Za ta proces te kisle molekule običajno vzamejo kalcij iz kosti. Ko torej nekateri zgrešeni zdravniki navajajo, da na milijone žensk zboli za osteoporozo, ne vidijo, da bi bil razlog lahko pretirano uživanje različnih zdravil, ki se razgradijo v hude kisline in demineralizirajo telo.

Vendar pa ostajajo pri svojih prepričanjih (ker je farmacevtska publikacija njihova edina biblija) in takšne bolnike še naprej “zdravijo” z novimi – močnejšimi kemičnimi snovmi, kot so tiste, ki jih bolniki “zelo težko prenašajo” in ki ustvarjajo ledvične kamne. Žal je tudi iz tega razvidno, da današnja alopatska medicina nima nobene zveze z življenjem, ampak le s ukvarjanjem s farmacevtskimi izdelki. Večina izobraženih zdravnikov sploh ne pozna medicine brez kemikalij.

In v naravnem biološkem procesu, ki poganja kompleks vitamina A, beta karoten deluje kot predhodnik – kolo številka ena.

Sintetizirana različica beta karotena je običajno “stabilizirana” v rafiniranih oljih. V tej obliki transmaščobne kisline beta karoten oksidira in kemično čisti beta karoten ne more biti več hranilo. Te spremenjene oblike ni mogoče pretvoriti v vitamin A.

Skoraj ves sintetični beta karoten se proizvaja v švicarskem koncernu Hoffman – La Roche, odkar ga vsi drugi kupujejo in pakirajo v svoje komercialne vitaminske formule. Če se ta sintetična oblika v telesu sploh ne aktivira, je veliko bolje, kot če se aktivira (ujeta v nekem vitalnem procesu), saj potem lahko deluje kot toksin.

Toda ta način proizvodnje vitaminov, ki jih je mogoče patentirati in kemično sintetizirati v velikih količinah, je zelo donosen. In tako nastanejo skoraj vsi “vitamini”, ki jih danes kupujemo v lekarnah in prejemamo kot predpisano dodatno terapijo pri napačno izobraženih zdravnikih.

Vitamin C ni askorbinska kislina

Podobna je zgodba z askorbinsko kislino, ki jo je farmacevtska družba imenovala vitamin C. A askorbinska kislina ni vitamin C, ampak le en metabolit, ki se pojavi kot posledica aktivnega procesa (življenja) vitamina C.

Askorbinska kislina je le “antioksidantni ovoj”, en delček vitamina C. Askorbinska kislina je samo en izoliran destilat vitamina C, ki nastaja v naravnih pogojih v jetrih. Funkcionalne dele celotnega vitaminskega kompleksa ščiti pred hitro oksidacijo ali hitro razgradnjo.

vitamin-C

Popoln vitamin C mora poleg askorbinske kisline vsebovati rutin, bioflavonoide, faktor K, faktor J, faktor P, tirozinazo, askorbinogen in druge sestavine, kot so minerali v sledovih. Če katera od teh komponent manjka, se vitalni biološki proces, imenovan vitamin C, ne bo oblikoval.

Toda farmacevtska industrija je v svojih laboratorijih izolirala le askorbinsko kislino in jo poimenovala vitamin C. Nato so analizirali molekule in poskušali najti nekaj enake ali podobne oblike, ki bi jo dobili s kemičnim postopkom, ki bi te molekule ustvaril v velikih količinah. In uspelo jim je.

Sintetizirana askorbinska kislina

Danes se askorbinska kislina proizvaja po patentiranem postopku, ki vključuje koruzni škrob in hlapne kisline. Več kot 90 % askorbinske kisline v ZDA proizvedejo v obratih Nutley v New Jerseyju, ki je tudi v lasti Hoffman-La Roche, enega največjih proizvajalcev surovin za farmacevtske izdelke.

Večina podjetij nato od njih kupi askorbinsko kislino v razsutem stanju. Po tem se začne distribucija na trgu. Vsaka blagovna znamka ima svojo oznako, svoje argumente, svoje formulacije, vsaka trdi, da ima boljši vitamin C, čeprav so vsi od istega dobavitelja in noben sploh ni vitamin C.

V ZDA je približno 110 podjetij, ki prodajajo vitamine. Samo v Združenih državah se za nakup sintetičnih vitaminov letno porabi 9 milijard dolarjev. Manj kot pet podjetij uporablja celoten kompleks, ki sodeluje pri proizvodnji vitamina C. In tako pridobljen vitaminski kompleks je veliko dražji. Razlog je v tem, da je celoten vitaminski kompleks težje ohraniti.

Majhni in veliki odmerki vitamina C

Ko gre za naravne vitamine, se hipervitaminoza nikoli ne zgodi. Razlog je v tem, da se naravni vitaminski kompleks v sadju in zelenjavi nahaja v zelo majhnih količinah tako, da s fizičnim polnjenjem želodca njihovega vnosa nikoli ne moremo preseči. Želodec lahko prejme le določeno količino hranil, zato se vsebnost vitaminov v njih meri v miligramih. A ravno tako v celoti dosežejo svoj učinek.

Zato je dr. Royal Lee trdil, da je skorbut (pomanjkanje vitamina C) mogoče odpraviti z le 20 miligrami vitamina C, za to pa zadostuje samo en paradižnik. Toda en paradižnik v telesu proizvede manj kot 20 miligramov metabolita, imenovanega askorbinska kislina, zaradi česar je prišlo do prepričanja, da je treba zaužiti veliko večji odmerek “vitamina C”.

“Ves vitamin C najdemo v paradižniku, čebuli in citrusih in je sposoben hitro pozdraviti skorbut. Toda sintetični vitamin C tega ne more storiti,” je bilo objavljeno že leta 1842 v medicinski reviji Lancet.

Nobelov nagrajenec dr. Albert St. George, ki je uradno odkril vitamin C leta 1937, je prav tako odkril, da samo askorbinska kislina ne more pozdraviti skorbuta. Tako je ponovno v laboratoriju raziskoval učinke vitamina C in ugotovil, da vsebuje tudi rutin.

Zato so prešli na uporabo askorbata, soli askorbinske kisline, za katero so raziskovalci, kot sta Linus Pauling ali Irwin Stone, ugotovili, da ima izjemen terapevtski učinek v megadozah za nekatere bolezni. Ali lahko zdaj sklepamo, da so dvakratni Nobelov nagrajenec Linus Pauling in njegova ekipa znanstvenikov prejeli denar in Nobelovo nagrado za tovrstne raziskave – tako rekoč so raziskovali le učinke askorbinske kisline in askorbata. Ugotovil je tudi, da ta izolirani metabolit zelo ugodno vpliva na številne bolezni srca in ožilja. Seveda pod pogojem, da se ga daje v megadozah.

Vendar pa farmaciji rezultati tovrstnih raziskav niso bili všeč, ker niti sintetiziranega “vitamina C” ni mogoče tako dobro uporabiti, kot nekatera veliko dražja sintetična “zdravila”, zlasti srčno-žilna kirurgija in presaditve organov.

Torej so sintetični vitamini zelo močni, vendar kot sintetična zdravila in ne kot vitamini. Ker lahko že majhna količina vitaminskih sestavin, ko so popolni kot “kolesa v kolesih”, ustvari aktiven biološki proces, v katerem vitamini nastajajo in delujejo. Brez tega procesa, ne glede na to, koliko miligramov ali gramov askorbinske kisline ali askorbata zaužijemo, vitamini nimajo učinka.

Toda dajanje megavitaminskih odmerkov sintetiziranih vitaminov, zlasti natrijevega askorbata, kot je pokazal Irwin Stone, lahko zelo močno vpliva na izločanje nekaterih strupenih molekul narkotikov. Razlog za to je, da imajo prednost molekule askorbata v nekaterih možganskih receptorjih. Pri zdravljenju odvisnosti od drog se zdi, da gre za boj med dvema toksinoma, od katerih eden povzroča odvisnost (heroin, opij, metadon), drugi pa ne. Dolgotrajna driska po zdravljenju z natrijevim askorbatom jasno kaže na njeno toksičnost.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...