Pet preprostih vprašanj za virologe 

pet-vprasanj-za-virologe

Objavljamo prevod članka, ki ga je dr. Tom Cowan objavil na svoji spletni strani 13. 10. 2022.

Pozdravljeni vsi skupaj. Po skoraj treh letih “velike razprave o virusu” še vedno čakamo na odgovore na vprašanja, ki jih imamo za virologe. Mislil sem, da je to pravi čas, da na enem mestu predstavim pet najosnovnejših neodgovorjenih vprašanj, z upanjem, da bo se bo katerikoli virolog odzval z odgovori. Pripravljen sem deliti njihove odgovore s svojim občinstvom.

Prvo vprašanje: Ko poskušamo dokazati obstoj katere koli “stvari”, sledimo določenim postopkom. Najprej definiramo stvar, ki jo iščemo, nato pa gremo v naravni habitat te stvari in jo poskušamo najti. Če stvar najdemo in jo izoliramo (kar pomeni, jo ločimo od njegovega okolja, da jo imamo v čisti obliki), nam ta korak omogoča, da ugotovimo, iz česa je stvar sestavljena in kaj počne. Zelo dobro deluje z drevesi, žabami, bakterijami in celo nanodelci.

Ali nam lahko navedete referenco, v kateri je bil ta korak opravljen za kateri koli patogeni virus, in če ta referenca ne obstaja, pojasnite, zakaj ne?

Drugo vprašanje: Virologi trdijo, da eksperiment “virusne kulture” dokazuje obstoj virusa. V tem poskusu se neočiščen vzorec vzame bolni osebi in zmeša s fetalnim govejim serumom, strupenimi antibiotiki in medijem za stradanje. Nato se inokulira na visoko inbred celično kulturo, kar povzroči razgradnjo celic (imenovano “citopatski učinek”). Ta proces se imenuje “izolacija” virusa.

Ali lahko definirate, kaj za vas pomeni izraz “izolacija” in ali se strinjate, da je zgornji postopek znanstveno utemeljen postopek izolacije?

Tretje vprašanje: Znanstvena metoda v svojem bistvu pomeni izbiro neodvisne spremenljivke (tiste, ki jo želite preučevati) in odvisne spremenljivke (učinek, ki ga ta neodvisna spremenljivka povzroči). Po tej splošno sprejeti definiciji znanstvene metode bi morali izolirati in testirati virus in samo virus kot neodvisno spremenljivko. Pravilen poskus bi bil torej izolacija čistega virusa iz bolne osebe, za katero domnevate, da je zbolela za tem virusom, in inokulacija tega in samo tega virusa na celično kulturo ter ugotovitev, ali povzroča CPE. Potem bi seveda izvedli kontrolni eksperiment: izvedli bi enake korake, le da “virusa” kulturi ne bi dodali.

Ali nas lahko opozorite na študijo, v kateri je bil opravljen ta jasen poskus? Če ne obstaja, pojasnite, zakaj. Če je razlog v tem, da ne najdete očiščenega virusa v nobeni tekočini bolne rastline, živali ali človeka, potem ste pripravljeni priznati, da edini poskus, s katerim bi lahko dokazali obstoj teh virusov, preprosto ne more narediti? Če se strinjate, da tega poskusa ni mogoče izvesti, nas prosim napotite na dokument, ki prikazuje, kako se “virusna kultura” eksperimentalno potrdi z ustreznimi kontrolami na vsakem koraku poskusa?

Četrto vprašanje: Zdravniki in znanstveniki pogosto trdijo, da v vsakem kotičku našega telesa mrgoli virusov. Trdi se, da ti virusi tvorijo tako imenovani “virom”. Nekateri trdijo, da je v našem telesu 10 na 48-o (10^48) potenco virusov.

Če je to res, ko inokulirate neprečiščene vzorce pljuč na celične kulture, ki domnevno vsebujejo gazilijone teh virusov, zakaj je edini virus, ki “raste”, tisti, ki ga iščete, tj. SARS-CoV-2? Zakaj teh drugih virusov ne vidimo, fotografiramo in ne najdemo v razpadli celični kulturi?

Peto vprašanje: Nazadnje, ali lahko ponudite druge primere “stvari”, za katere se trdi, da obstajajo zgolj zaradi najdbe kosov te stvari? Da bo jasno, če ne obstajajo zapisi o prečiščenem virusu, kot je SARS-CoV-2, po kateri logiki ali znanstvenih načelih lahko nekdo trdi, da dokazuje, da kateri koli del, kot je antigen ali genom, izvira iz te “stvari?”

Lep pozdrav,

Tom

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...