Uporaba barvnih filtrov pri skotopičnem sindromu

oftamologija-barvna-ocala

Prispevek, ki si ga boste prebrali v nadaljevanju je prof. dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete UP objavila na svojem Facebooku, saj so Iniciativi za priznavanje skotopičnega sindroma na časopisu Delo zavrnili popravke, ker naj ne bi izkazovali pravnega interesa. Gre za popravek na članek, »Otroci potrebujejo strokovno pomoč, ne barvnih očal«, ki je bil objavljen v Delu dne 20. 10. 2021. Ker mnogi ne vedo, da jim lahko pri oteženem gledanju v primeru skotopičnega sindroma pomagajo tudi barvni filtri, ta popravek objavljamo tudi na naši spletni strani.

Avtorica Milena Zupanič v članku navaja, da je za barvne filtre Irlen potrebno odšteti okoli 500,00 € Sprašuje se, ali gre za zavajanje, ki otroke in njihove starše odvrača od učinkovitih načinov pomoči in zdravljenja pri okulistih, nevrologih, psihiatrih in psihologih.

Pred izstopom Velike Britanije iz Evropske unije smo uporabniki za barvne filtre plačali 160,00 €, po izstopu pa je zaradi dodatnih stroškov carine in pošiljanja cena zanje 208,00 €. Uporabniki barvnih filtrov in njihovi starši nismo bili zavedeni, temveč smo na Irlen kliniki Slovenija – Inštitutu za skotopični sindrom prejeli ustrezno obravnavo za določitev pravih barvnih odtenkov filtrov za očala, ki nam olajšajo branje, učenje, življenje. V kolikor so pri kom od uporabnikov prisotne težave z drugega področja, se obrne na zato usposobljenega strokovnjaka.

Novinarka Milena Zupanič navaja, da je na kliniko potrebno priti večkrat.

Večina uporabnikov je bila na Irlen kliniki Slovenija – Inštitutu za skotopični sindrom v Ljubljani obravnavana za določitev pravega odtenka barvnih filtrov za očala le enkrat. Le v redkih primerih, ko v večurni obravnavi ni bilo mogoče določiti pravega barvnega odtenka, se je uporabnik udeležil ponovne obravnave, ki je brezplačna. Obravnava za potrditev skotopičnega sindroma in določitev ustreznih barvnih folij Irlen poteka v različnih krajih po Sloveniji pri certificiranih presojevalcih za skotopični sindrom.

V veliko primerih je ta obravnava brezplačna, saj jo izvajajo presojevalci na šolah, kjer so zaposleni. Pri zasebnikih stane ura testiranja 50,00 €, povprečno traja testiranje od 1,5 do 2,5 uri. V kolikor se izkaže, da testiranec nima skotopičnega sindroma, je cena celotne obravnave 50,00 €. Kar pa se dogodi le v redkih primerih, saj je potrebno pred samim osnovnim testiranjem izpolniti presejalni vprašalnik s 128 vprašanji.

V članku so navedene trditve: »Otroci z učnimi težavami zamujajo dragoceni čas. Barvni filtri ne odpravijo težav. Pomagali bi jim lahko specialni pedagogi, psihologi in medicina.«

Uporabniki smo se s svojimi težavami zaradi skotopičnega sindroma v večini primerov obrnili na veliko različnih specialistov, ki nam pa pri težavah, ki so bile posledica skotopičnega sindroma, niso mogli pomagati. Ustrezni barvni filtri Irlen nam, če jih redno uporabljamo, omilijo ali odpravijo težave v sklopu skotopičnega sindroma. Pri presojanju za skotopični sindrom so nekatere izmed nas obravnavali tudi specialni pedagogi, psihologi in zdravniki.

V članku je navedeno, da medicinska stroka opozarja, da obravnava po metodi Irlen otrokom lahko naredi škodo, saj imajo morda resne zdravstvene težave, a se jih ne pošlje k zdravnikom, ker jim diagnosticirajo sindrom Irlen.

Obravnava po metodi Irlen uporabnikom ni naredila škode, ampak nam omogočila lažje branje, učenje, življenje. Na Irlen kliniki Slovenija – Inštitutu za skotopični sindrom so nam svetovali le na področju skotopičnega sindroma oz. Meares-Irlen sindroma in nas nekatere napotili še k drugim strokovnjakom, v kolikor so bile težave prisotne še na drugih področjih.

Doc. dr. Manca Tekavčič Pompe v članku izjavlja, da se izkaže, da otroci, ki pridejo k njim na očesno kliniko z barvnimi folijami in očali z barvnimi filtri, nimajo dobro določene dioptrije. Pravi, da nimajo določene osnovne korekcije vida, namesto tega pa jim na lažni, z znanostjo nepodprti način dajejo drage barvne filtre.

Za nas uporabnike izboljšanje kakovosti življenja nima cene, si pa zelo želimo, da bi barvne folije in barvne filtre, brez katerih ne moremo živeti, krila zdravstvena blagajna. Uporabniki, ki smo bili obravnavani za določitev ustreznega barvnega odtenka barvnih filtrov na Irlen kliniki Slovenija – Inštitutu za skotopični sindrom, in smo imeli predhodno težave na področju oči, smo morali obvezno pred obravnavo na pregled pri okulistu oz. oftalmologu za določitev prave korekcije vida oz. terapije drugih očesnih bolezni.

Kasneje, ko uporabniki pridobimo ustrezne barvne filtre Irlen, pa nas okulisti oz. oftamologi le v zelo redkih primerih napotijo na obravnavo na očesno kliniko. V nekaterih primerih so nas na obravnavo na Irlen kliniko Slovenija – Inštitut za skotopični sindrom napotili oftalmologi oz. okulisti. V določenih primerih so optike želele, da bi na Irlen kliniki Slovenija – Inštitutu za skotopični sindrom opravili le določitev pravega barvnega odtenka, barvne leče pa bi uredili v optiki.

V članku Pediatrična klinika UKC Ljubljana trdi, da ker starši »zdravijo« otroke po metodi Irlen, ne pridejo pravočasno do znanstveno utemeljene strokovne pomoči.

Z metodo Irlen oz. z barvnimi folijami in filtri Irlen se skotopičnega sindroma ne zdravi, ampak se med uporabo teh pripomočkov simptomi skotopičnega sindroma zmanjšajo ali odpravijo. Če uporabniki teh pripomočkov ne uporabljamo, se simptomi ponovno pojavijo. V kolikor so imeli oz. imajo uporabniki težave še na drugih področjih, so se oz. se obrnejo na strokovnjaka s tistega področja.

Dr. David Gosar trdi, da so barvne folije zavajanje, s katerimi otroci izgubijo dragocen čas, ko bi jim na znanosti temelječa stroka lahko pomagala, družine pa so finančno oškodovane, da je škoda nepopravljiva in če otrok ni pravi čas deležen ustrezne pomoči, bo vse bolj zaostajal za vrstniki.

Barvne folije uporabnikom olajšajo branje in učenje. Uporabniki opozarjamo, da bo škoda nepopravljiva, če v šolah in drugih ustanovah osebe s skotopičnim sindromom ne bomo imele dostopa do uporabe ustreznih barvnih folij in ustreznega barvnega papirja. Družine smo finančno oškodovane, ker nam ZZZS ne krije stroškov nakupa nujno potrebnih pripomočkov, katerih uporaba nam omogoča omilitev oz. odpravo simptomov skotopičnega sindroma.

Uporabniki ter njihovi starši smo primorani plačevati za pripomočke iz lastnega žepa. Veliko uporabnikov ni bilo deležnih prave strokovne pomoči na področju skotopičnega sindroma tekom celotnega šolanja, zato smo ponekod zaostajali za vrstniki. S pričetkom redne uporabe barvnih folij in barvnih filtrov Irlen so se primanjkljaji zaradi skotopičnega sindroma zmanjšali ali odpravili, življenje pa je postalo lepše.

Iniciativa za priznavanje skotopičnega sindroma – uporabniki barvnih folij in filtrov Irlen ter starši mladoletnih otrok, ki so uporabniki barvnih folij in filtrov Irlen – Alja Gričar, Urša Klep Volk, Marko Kadunc, Barbara Kač Kadunc, Marija Čuk Fabiani, Tomaž Pavlica, Anja Pečoler, Simon Smolar, Urška Peternel, Vesna Jurjec Žvikart, Franci Peternel, Jure Knez, Mihaela Knez, Katja Breznik, Mateja Žigon Verdinek, Tanja Purnat, Mojca Baus Dobravec, Petra Ilc, Anita Ana Kuhelj, Polonca Kopušar Mrzel, Jana Brelih Humar in 38 podpisnikov

P.S. RSK oftalmologov kot eno izmed 4 referenc navaja članek, v katerem je zapisano: Tinted lenses and filters have been suggested to treat visual perceptual dysfunctions that lead to visual distortion caused by sensitivities to particular wavelengths of light but not to treat language-based dyslexia.

Delite naprej ...

Preberite si tudi ...